Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Claudiu Bleont, Nádasi Erika, Újréti László, Rumi László 2018. augusztus 17., péntek
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Let it be (Hadd legyen) kiállítás a debreceni MODEM-ben
Európai Hidak Fesztivál a Müpában
Kamionszínpaddal tér vissza az Opera Székelyföldre
Az évad első bemutatója a családoké
Óriási sikerrel zárult az udvarszínházi programsorozat
Bereményi Géza: IRÉN LEVELE


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. május 16.
Őszinteségről és bátorságról, őszintén és bátran az idei TESZT-en

Egy hét és megnyit a temesvári színház egyik védjegyévé vált Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó. Az idén tizenegyedik születésnapját ünneplő, május 20. és 27 között zajló fesztivál előadásainak többsége az őszinteségről és a sokszor saját korlátainkat feszegető bátorságról mesél.

Legyen szó az igazságtalanságok kimondásáról és a néző provokálásáról (Felhő a nadrágban), a sokáig elfojtott érzelmek feldolgozásáról (Near Gone), a színházi kanonizált műfajok dekonstrukciójáról (Előadás a narancsról), a multik és korporatista cégek világának személytelenségéről (Gerincbántalmak), a privatizáció zászlaja alatt kizsákmányolt családok és közösségek korképéről (Zrenjanin), a modern kori társadalom férfi és nő ideáljairól (Queendom, Macho Man), az idő visszafordíthatatlanságáról és a hétköznapi rutinban elpazarolt pillanatokról (tempus fugit, KA-F-KA), a politikum és a történelmi változások egyénre és közösségre gyakorolt hatásáról (A mi osztályunk), az LGBT közösségek jogairól (Coming Out. Homage to P.P. Pasolini), egy város hangulatának megragadásáról (A mi városunk), a nacionalizmus és patriotizmus fogalmának újraértelmeződéséről a digitális világban (Jami Körzet, előadás négy színésszel…)
Fotó: theater.hu – Ilovszky Béla
Ivo Dimcsev a 2017-es fesztiválon
– a TESZT 2018-as kiadása arra ösztönzi a nézőt, hogy reagáljon a világ változásaira, hogy őszintén és bátran merjen kiállni az értékek mellett melyekben hisz, hogy ne féljen átlépni külső és belső korlátait és újraalkotni maga körül a világot. Hogy jelen legyen a saját életében, a közösség életében, és a fesztivál életében. Hogy élvezze a találkozó nyújtotta lehetőségeket, a szakmai és emberi találkozásokat, azt a családias, nyitott légkört, ami több mint egy évtizede a TESZT sajátja.

A házigazda intézmény, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a találkozó keretén belül műsorra tűzi az évad két legsikeresebb nagytermi produkcióját, a Radu Afrim rendezte Rabenthal-t és Lars von Trier Oscar-jelölt musicaljének, a Táncos a sötétben-nek színpadi adaptációját, Kocsárdi Levente rendezésében.
Fotó: theater.hu – Ilovszky Béla
Borbély B. Emília, Bandi András Zsolt
Rabenthal – rendező: Radu Afrim
Az idei kiadás alatt a temesvári színház 23 társulatot lát vendégül, akik a Nagyteremben, a Stúdióban, a Katonai Tiszti Kör előadótermében valamint a színház körüli nyilvános tereken mutatják be előadásaikat. A DKMT régió legizgalmasabb előadásai mellett idén Bulgáriából, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából is érkeznek vendégprodukciók. Visszatérő vendégekként köszönthetjük idén a Lecce-i Koreja Színház társulatát, Ivo Dimcsev bolgár performert, Marco Chenevier olasz előadóművészt, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház művészeit, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, valamint a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát, a budapesti Szkéné-t, Kokan Mladenović, Boris Lijesević és Kárpáti Péter rendezőket. Első alkalommal köszönthetjük köreinkben a Tosa Jovanović Nemzeti Színházat Zrenjaninból, a franciaországi Oriantheater-t, a nagy-britanniai Two Destination Language csoportot, és a koszovói Qendra Multimedia csoport tagjait.

Folytatva az elmúlt évek hagyományát esténként közönségtalálkozók keretén belül kerülnek megvitatásra az aznapi előadások. A beszélgetéseket idén a magyarországi kulturális portál, a Revizor munkatársai, Csáki Judit, Proics Lilla és Puskás Panna vezetik.
Fotó: theater.hu – Ilovszky Béla
Megbeszélés résztvevői az emlékfal előtt (2017)
(Bog. kísérlet az élet újrarendezésére)

A fesztivál előadásaira a belépők egységáron 30 lej (kedvezményesen 20 lej) értékben válthatók. Bérletek tekintetében több lehetőség közül választhatnak az érdeklődők. A TESZT 5 bérlet, mely 5 szabadon választott előadás megtekintésére nyújt lehetőséget 100, kedvezményesen 60 lejbe kerül, a TESZT 10, mely mint a neve is jelzi, tíz szabadon választott előadásra biztosít belépést 200, kedvezményes áron 120 lejbe kerül. A kedvezményes jegy és bérlet árak diákok, egyetemisták, nyugdíjasok és a színház KULT Card bérletesei számára igényelhetők. Az előadásokra román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítunk.
Fotó: theater.hu – Ilovszky Béla
Falinapló a fesztiválon (2017)

Újdonságnak számít az előző évekhez képest, hogy a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesülettel közösen a fesztivál keretén belül a látogatóknak lehetőségük nyílik négy ingyenesen megtekinthető, szabadtéri előadáson való részvételre. A spanyolországi NO/Nato kortárstánc előadása, a holland Bram Graflaand  zenés utcai performasza, a temesvári Solidart Egyesület dokumentarista alapokra épített előadása, valamint a szintén temesvári Auăleu Színház többnyelvű „operája” a találkozó egy hete alatt két-két alkalommal lesz megtekinthető.

A TESZT-et Temesvár Polgármesteri Hivatala és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatta. Partnereink a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület és a Temesvári Szépművészeti Múzeum. További támogatók: Bosch Románia, Auto Schunn Arad.

Orbán Enikő
Forrás: Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a