Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Lukács Sándor, Kelemen István 2018. július 21., szombat
spacer
Weöres Sándor Színház Márkus Emília Terem
Weöres Sándor Színház Krúdy Klub Weöres Színház Weöres Sándor Színház Stúdiószínpad
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Weöres Sándor Színház Márkus Emília Terem
spacer
Székely Csaba
Vitéz Mihály
Komikus történelmi tragédia tizennyolc képben

Ősbemutató
Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Mihály, krajovai bán, majd vajda:Bajomi-Nagy György
Sztanka, Mihály bán felesége:Csonka Szilvia
Mihálcsa, bojár:Szerémi Zoltán
Petrosz, kém:Mertz Tibor
Dorina, Mihály nagyanyja:Németh Judit
Sztroje, gazdag bojár, Mihály barátja:Szabó Tibor
Radu, Sztroje testvére:Kálmánchelyi Zoltán
Preda, Sztroje testvére:Matusek Attila e.h.
Báthory Zsigmond, Erdély fejedelme:Jámbor Nándor e.h.
Miklós, Mihály fia:Jámbor Nándor e.h.
Báthory András, bíboros, majd fejedelem:Balogh János
Sztojka, bojár:Balogh János
Makó György, székely főkapitány:Horváth Ákos
Novák, zsoldoskapitány:Horváth Ákos
Basta, császári generális:Horváth Ákos
Velika, erdélyi udvarhölgy:Hartai Petra e.h.
Sennyei Pongrác, erdélyi tanácsúr:Kelemen Zoltán
Mihály szolgája:Kelemen Zoltán
Ravaszdi György, erdélyi tanácsúr:Vass Szilárd
Kornis Mihály, erdélyi tanácsúr:Endrődy Krisztián
Fehler, prágai hivatalnok:Edvi Henrietta e.h.
Spiegl, prágai hivatalnok:Fekete Linda
Tudora, bojárlány:Fekete Linda
Blende, prágai hivatalnok:Vlahovics Edit
II.Rudolf, német-római császár:Avass Attila
Mátyás főherceg, a császár öccse:Szabó Róbert Endre
Egy vallon lovag:Szabó Tibor Kálmánchelyi Zoltán Matusek Attila e.h.
Egy főúr:Balogh János
Egy szajha:Hartai Petra e.h. Edvi Henrietta e.h. Fekete Linda Németh Gyöngyi
Prágai hivatalnok:Móri Csaba Németh Gyöngyi
Árus:Endrődy Krisztián
Egy székely:Endrődy Krisztián
Egy fiú:Edvi Henrietta e.h.
Katona:Móri Csaba

Hivatalnokok a prágai udvarban, katonák, urak, mulatozók, nép
Rendező: Béres Attila
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari Nagy Barbara
Csatazene dobra: Vörös Emil
Kellék: Jenei Ágnes
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Bemutató:2015. 02. 06.
Előadás ismertető

A Weöres Sándor Színház által 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes műve

A drámapályázatot a szombathelyi Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára hirdette meg. A kiíró elvárása volt, hogy a beadandó művek Weöres Sándor: Testamentum című írásának szellemében szülessenek.

Weöres Sándor: Testamentum
„Ha valaha síremléket, szobrot, emléktáblát kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat:
Az emberiség akkor fog boldogulni,
– ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.
– ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.
– ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni.
– ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának. Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai.”

A magyar színházi és irodalmi élet vitathatatlan tekintélyű képviselőiből álló zsűri - Alexa Károly, Hamvai Kornél, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám, Valló Péter - 173 jeligés pályamunka közül választotta ki a nyertest: Székely Csaba író Vitéz Mihály című drámáját. A 3 millió forint összegű fődíjat Székely Csaba Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013. június 22-én, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban vette át Szőcs Gézától.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója a pályázat kapcsán elmondta: „Izgatottan, szinte félelemmel olvastuk a pályázatra érkezett műveket, óriási volt a várakozás, hogy születik-e valami valóban különleges, értékes alkotás. Az is benne volt a pakliban, hogy nem találunk olyan darabot, amit érdemes bemutatni. A Vitéz Mihály olvasásakor nagy kő esett le a szívemről, majd külön boldogsággal töltött el, amikor kiderült, hogy Székely Csaba alkotása. Székelyt nemcsak én tartom nagyra, de ő a határon innen és túl is jegyzett, rangos, elismert szerző. Mint igazgató örülök, hogy a szombathelyi színház Székely Csaba ősbemutatóval is büszkélkedhet.”

Székely Csaba 1981-ben Marosvásárhelyen született drámaíró, munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. BBC rádiójáték-pályázat legjobb európai dráma díja (Do You Like Banana, Comrades?), Vilmos-díj, Szép Ernő-jutalom, Látó nívódíj, Örkény István Színház drámapályázat első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavirág), Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj, Brit Írószövetség Imison-díj, Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavakság).

Székely Csaba a Vitéz Mihály kapcsán összefoglalta: „Erdély története mindig is zűrös volt, de a tizenhetedik század elejére a történelem szereplőinek sikerül végzetesen összebonyolítaniuk itt az eseményeket. A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra. A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját - erről a periódusról szól a dráma. Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust.”

Jordán Tamás igazgató a komikus történelmi tragédia rendezését a színház nemrégiben kinevezett főrendezőjére, Béres Attilára bízta, díszbemutatóját 2015. február 6-ra tűzte ki.

Béres Attila, a Weöres Sándor Színház főrendezője kiemelte:
"Számomra a legfontosabb és a legérdekesebb a Vitéz Mihály című darabban az ember és a hatalom viszonya. Azt a kérdést próbáljuk körüljárni, hogy hogyan hat a hatalom az emberre, hogyan változtatja meg a személyiségét, a hitét, a gondolkodásmódját, az egész életét. És főleg azt, hogy miért? Miért deformálja már-már szükségszerűen az embert a hatalom? Mik ennek a fokozatai? Megállítható ez a folyamat? Létezi-e a barátság a hatalommal bíró ember körül? Ez a darab, végtelenül humoros nyelvezetével, egy igencsak ironikus, már-már a groteszk határát súroló kórkép a máról… Ha úgy tetszik ez is egy karikatúra.”

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a