Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Stief Magda, Halmágyi Sándor, Czvetkó Sándor, Teremi Trixi, Pap Tibor 2018. augusztus 18., szombat
spacer
Beszámolók
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
2018. február 8.
Néhány remek karakter – a Holt lelkek a Katonában

Megpróbálták már néhányszor színpadra tenni Gogol hatalmas művét, a Holt lelkeket Magyarországon. A színházi Adattár szerint először 1976-ban a Madách színházban Lengyel György rendező kísérelte meg ezt Szakonyi Károly átdolgozásában, ...

2008-ban Bodó Viktor a Szputnyik társulatával adaptálta, a címet sokértelmű tréfával kiegészítve: „Tokhal vonóval”, legutóbb pedig a Radnótiban Valló Péter idézte meg a művet Morcsányi Géza fordításában.

Vonzó és egyben képtelen feladat a regény formátumához illőnek gondolt nagy színpadon éppúgy, mint kisebb térben vagy éppen stúdióban. Most Dankó István, a Katona remek karakterszínésze a Sufniban próbálkozott Gogol poémájával. Szerzője ugyanis némileg talányosan így jelölte meg alkotása műfaját, talán Puskin Anyeginjére is célozva, amit viszont Belinszkij, a kor nagy hatású orosz kritikusa nevezett az orosz élet enciklopédiájának. A maga módján a Holt lelkek is enciklopédikus mű. Az orosz földbirtokosok kisenciklopédiája. Ám a rendező még a Sufni csekélyke terén belül is egy csöppnyi dobogóra szorította be a játékot, a hatalmas orosz sztyeppét, ahol a halott jobbágyokat felvásárló Csicsikov tarantásza kóborol, a néző képzeletére bízva. Ezen a dobogón fogadják őt különféle házigazdák, földbirtokosok. A dobogón makettek jeleznek épületeket, térkép mutatja az utakat. A cselédséget megjelenítő Lestyán Attila piros játékautót közlekedtet és parkoltat le. Csupa móka, szórakoztató jópofaság, aminek alig van köze Gogol mélyebb humorához. Inkább kellemes időtöltést kínál.

A halott jobbágyokért Vizi Dávid házal egy kis táskányi pénzzel. Nem holmi linkóci alak, mint például éppen Gogol Hlesztakovja a Revizorban, hanem munkálkodását komolyan vevő szélhámos. Hiszen semmi mást nem tesz, mint hogy megpróbálja az eredeti tőkefelhalmozás rögös útját kissé lerövidíteni. Lényegbe találó alakítás, megvan benne a célratörő merészség és a veszélyekkel nem törődő könnyelműség.

Mind ehhez kap még a néző – ahogyan a Katonában megszokhatta – néhány nagyszerű jelenetet Elek Ferenctől és Mészáros Blankától. Kell-e több? – gondolhatja a színészeket lelkesen ünneplő néző az előadás után. Hát éppen elkelne – gondolja a telhetetlen kritikus.

Zappe László
Forrás: Fotó: Dömölky Dániel
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a