Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sashalmi József, Szabó Anikó 2018. július 22., vasárnap
spacer
ÍRÁSOK
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
2017. augusztus 27.
Zöld színház – betonbunker

A nyári színházakat két alapvető veszély fenyegeti. Az egyik az eső, a másik a gagyi. Esős élményeimről talán kötetnyit is tudnék mesélni, ha nem lenne egyik olyan, mint a másik. Pedig micsoda izgalmak voltak azok a régi szép időkben, amikor még nem volt internet, ...

A nyári színházakat két alapvető veszély fenyegeti. Az egyik az eső, a másik a gagyi. Esős élményeimről talán kötetnyit is tudnék mesélni, ha nem lenne egyik olyan, mint a másik. Pedig micsoda izgalmak voltak azok a régi szép időkben, amikor még nem volt internet, és nem lehetett az országos időjárást akár mobiltelefonon is követni – igaz, mobil sem volt -, és az ember mondjuk, Gyula felé egész úton az eget kémlelte, ritkulnak vagy sűrűsödnek-e a felhők, világosodik vagy sötétül-e az ég, egyáltalán a felhők haladnak-e gyorsabban vagy mi. Persze az izgalmak már előbb elkezdődtek. Borús nyári délután, kétértelmű meteorológiai prognózisokat hallgatva, latolgatta az ember, elinduljon-e egyáltalán, esetleg megpróbált a tetthelyre telefonálni, ott mi a helyzet, lesz-e előadás. A válsz természetesen mindig ugyanaz: Reméljük.

Ezekben a hősi időkben jöttem haza Gyuláról, Pécsről, Kőszegről, Szegedről dolgom végezetlen. Egy időben Pócza Zoli, a kőszegi igazgató frászt kapott, amikor meglátott. Én hoztam az esőt. Szegeden egy alkalommal pihekönnyű kék esőköpenykéket kaptunk, de az sem segített. A csendes, de makacs permet diadalmaskodott. Valószínűleg sem a színpadot, sem a nézőteret nem lehetett előadásra alkalmas állapotba hozni. De az sem volt könnyen feledhető élmény, amikor Egerváron vagy két órán át tanúi lehettünk a vízzel való küzdelemnek. Ha csendesedett az eső, nekiláttak lesöpörni, letörölni a vizet – élen a vállalkozás hőslelkű vezetőjével. Ám mire sikerült volna, az eső újra eleredt. Ott is, akkor is, a víz győzött.

A víz ellen az esőkabátnál is hatékonyabb védelem lehet természetesen a tető. A Városmajorban előbb csak a színpadot fedték le. Megesett, hogy a színészek fölinvitálták az ázó nézőket a színpadra. Elfértünk, nem voltunk olyan sokan, akik kitartottunk. Pedig a nyári közönség általában makacs, szívós. Vannak, akik pokrócokkal, vízhatlan dzsekiben, műanyag köpenyekben és esernyőkkel érkeznek, mintha eleve inkább az elemekkel való közdelemre, mint a műélvezetre készülnének.
Fotó: theater.hu – Ilovszky Béla
Zsámbéki Színházi Bázis – Alekszandr Kuprin Allez! (Hepp!) Az Y Csoport produkciója, rendező: Gulnaz Balpeisova.

A tető egyébként csak látszólagos, álmegoldás. Ha igazán esni kezd, úgy dobol a zuhé a műbőrön, hogy egy mukkot sem lehet hallani. No persze erre is jó a hangerősítés. Egy alkalommal a Városmajorban Magyar Attila pompás ripizést kerekített abból, ahogyan az esővel versenyre hergelte a hangtechnikust.

Az oroszok zeljonij tyeatrnak, zöld színháznak mondják a szabadtéri produkciókat. Kastélyparkokban mulattatták magukat ilyesmivel egykor a gazdagabb főurak. Nálunk ez az elnevezés nem lenne találó. Kőszegen, Gyulán, Kisvárdán várudvarban van a színház, Szegeden a Dóm tér nem nagyon különbözik egy futballstadion lelátójától. A Városmajort övezi némi zöld, alighanem a bekukucskálók ellen.

A nyári játszóhelyeknek egészen speciális esete a zsámbéki rakéta, illetve színházi bázis. Itt rengeteg a zöld, de a játék főképp betonbunkerekben folyik. A helyszín természeti lehetőségei aránylag ritkán ragadják meg a művészek alkotó fantáziáját. A művészek mintha itt is jobban vonzódnának a nyersbeton ridegségéhez, mint az eleven természet zöldjéhez.

Ja, és a másik veszedelem… De a gagyiról talán majd legközelebb.

Zappe László
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a